I dunken for glass- og metallemballasje, skal du kun kaste rengjort emballasje av glass og/eller metall, som for eksempel syltetøyglass og hermetikkbokser. Dunken tømmes hver 6. uke.
Hva kan du legge i dunken?
Under har vi listet opp en rekke husholdningsartikler som en gjerne ønsker å kildesortere, fordelt på «ja takk» og «nei takk». Husk at emballasjen må være ren og legges løst ned i dunken, ikke bruk plastposer.
Ja takk:
- Syltetøyglass og lignende (sauser, babymat)
- Drikkeflasker uten pant
- Hermetikkbokser
- Drikkebokser av metall uten pant
- Flaskekorker og lokk av metall
- Tuber av metall (majones, smøreost)
- Aluminiumsbeger og aluminiumsfolie
Nei takk:
- Tilgriset emballasje
- Emballasje til farlig avfall(spraybokser, malingsspann)
- Glass og metall som ikke er emballasje :
- Lyspærer, lysrør, batteri
- Drikkeglass, krystall, porselen
- Ildfaste glassformer,
- Stekepanner, bestikk
- Vindusruter, speil, verktøy
- Strykejern, metallhengere
- Leker, hagemøbler
Hvorfor bare emballasje?
Glass og metall som brukes i emballasje har ofte andre egenskaper enn det som brukes i for eksempel vindusruter, ildfastglass og sykler. I dag har vi ikke teknologi til å gjenvinne alle typer glass og metall sammen. Glass og metall som ikke har vært emballasje må fortsatt leveres til gjenvinningsstasjonen. Dagens returpunkt plassert ute i kommunene vil etter hvert bli tatt bort.
Hva skjer med avfallet?
Det sendes til et gjenvinningsanlegg i Fredrikstad. Der driver Sirkel Glass AS et av verdens mest moderne anlegg for gjenvinning av glass- og metallemballasje.
Glass og metall kan brukes som råstoff i ny produksjon av glass- og metallprodukter, 1 kg innlevert metall kan f.eks. gi 1 kg spiker. Resirkulert glass brukes som råstoff til både Glasopor skumglass, Glava isolasjon og det eksporteres til glassverk i Europa der det lages nye glassprodukter.