Hjemmekompostering er en miljøvennlig måte å kvitte seg med våtorganisk avfall fra husholdningen på (matrester og annet organisk avfall). Kompostering reduserer avfallsmengden i en husholdning og resultatet blir god matjord og billigere renovasjon.
Den som driver med hjemmekompostering kan slippe å få egen dunk for matavfall. Forutsetningen er at abonnenten har gjennomført komposteringskurs i vår regi, i tillegg til å ha inngått avtale om hjemmekompostering. Som kompostering regnes både tradisjonell varmkompost og Bokashi (fermentering). Tilbudet er kun tilgjengelig for husholdningsabonnenter og ikke for hytte- og fritidsabonnenter. Rabatten du oppnår ved å ha avtale om hjemmekompostering utgjør 15% av et normalabonnement for bolig.
Kurs arrangeres normalt flere ganger i året og kursene arrangeres som digitale webinar.
Se datoer og meld deg på gratis komposteringswebinar/kurs
En avtale om hjemmekompostering er personlig og gjelder beboer på boenheten det søkes for. Dette i henhold til renovasjonsforskriften § 2-7 og § 8 i våre retningslinjer. Den som inngår avtale om hjemmekompostering, må være samme person som registrerte seg som kursdeltaker. Det er ikke mulig å søke rabatt for hjemmekompostering med mindre du har deltatt på et av våre kurs.
I tilfeller hvor beboer/leieboer ønsker avtale om hjemmekompostering, må søknadsskjema signeres av både eier og beboer/leieboer på boenheten.
Søknad om avtale (eier) Søknad om avtale (beboer/leietaker)
Varmkompostering
Hjemmekompostering, eller varmkompostering, er nedbryting av matavfall i en lukket og isolert kompostbeholder. Isolasjonen holder på varmen som blir frigitt i selve komposteringsprosessen. Varmen kan komme opp i 50 – 70º C og gjør at ugress og smittestoffer i kompostmassen uskadeliggjøres raskt, også om vinteren. Kompostjorda er utmerket til å bruke i blomsterbed og til potteplanter. Resultatet blir god matjord og billigere renovasjon. I kompostbingen kan man også legge hageavfall.
Alt organisk avfall fra husholdningen kan komposteres. For eksempel frukt- og grønnsaksavfall, mel- og melkeprodukter, te-blader og kaffegrut, kjøtt- og fiskerester , potteplanter og hageavfall.
Det finnes ulike varmkompostbeholdere. Plastbeholdere er gjerne mer holdbare i motsetning til de av tre, men begge fungerer like godt å kompostere i. Det anbefales svanemerkede kompostbeholdere. Du kan også bygge din egen kompostbeholder, så lenge forskriftene følges.
Krav til godkjenning av kompostbeholder:
• Minimum fem cm isolasjon i vegger, bunn og lokk.
• Ingen åpninger hvor gnagere kan komme inn.
• Lokk med lukkemekanisme.
• Ventilasjonssystem som sikrer lufttilgang inn, og slipper vanndamp ut.
• Gir god avrenning av evt. sigevann.
• Evt. bunnplate av polystyren skal være dekket underst av finmasket og bitesikker netting.
Les mer om kompostering i heftet «Ren jord» som er en håndbok i hjemmekompostering.
Bokashi
Bokashi er en løsning for kjøkkenkompost (IKKE hageavfall) som består av en plastbøtte med tett lokk. Denne kan du gjerne ha i kjøkkenskapet samme med øvrig kildesortering. Bokashi er en anaerob fermenteringsprosess, den er kald (ingen forbrenning) og bokashimikrobene vil ha så lite luft som mulig. Bokashien trenger lite oppfølging.